Kód pojišťovny

Osteoartritida

Ilustrační obrázek
Jedná se o dlouhotrvající a vleklé onemocnění, které postihuje zejména starší osoby. Klouby starších lidí totiž vykazují přirozenou opotřebovanost a jisté známky degenerace. Rizikovou skupinou jsou lidé nad 50. let, ale onemocnění nevynechává ani mladší věkovou kategorii. Také tanečníci, sportovci a osoby, které své klouby nadměrně zatěžují mohou být tímto onemocněním ohroženi. Nástup onemocnění je plíživý a začíná nenápadným pobolíváním kloubů kyčelních, kolenních nebo kotníků. Ohroženy jsou také klouby nohy a zejména základní článek palce.

Jaké jsou vhodné pohybové aktivity?

Mezi doporučované pohybové aktivity patří bezesporu plavání, protože voda nadlehčuje celé tělo a postižené končetiny se mohou pohybovat daleko lehčeji než na suchu. Také jízda na ortopedu a cílené rehabilitační cvičení má pro postižené kloub velký význam.

Těžší postižení

Pokud dosahuje osteoartritida těžkého stupně, dojde zcela k postižení chrupavky, která chrání konce kostí a kosti se tak mohou začít o sebe třít. Kolem kloubů mohou vzniknout malé kostěné výrůstky, které způsobují zánět okolních tkání a dochází ke ztížené pohyblivosti postiženého kloubu nebo kloubních spojení. Charakter bolesti je náhlý, prudký a ostrý při pohybu nebo v klidu se může jednat dokonce o bolest trvalého charakteru. V mnohých případech je nezbytná náhrada postiženého kloubu kloubem umělým.

Ankylosující spondylitida

Je taková forma zánětlivé artritidy, která postihuje ve větší míře mladé muže. Postižení začíná obvykle v dolní části páteře, kde zánět napadá kloubní spojení mezi pánví a páteří. Nemoc se může postupně šířit nahoru a po páteři až ke kyčelním a kolenním kloubům. Onemocnění probíhá obvykle v časových intervalech 5 – 20 let a má různý průběh. Onemocnění může končit velmi vážnými deformitami.

Juvenilní artritida

Kloubním onemocněním mohou být kromě dospělých postiženi také děti. Zde hrají velkou roli genetické dispozice a strava matky v průběhu těhotenství a následně stravovací režim malých dětí. Je nezbytné také doplnění stopových prvků a minerálních látek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.