Kód pojišťovny

Virová hepatitida typu A

Ilustrační obrázek
Hepatitida neboli nemoc špinavých rukou je infekční onemocnění, které se přenáší hlavně kontaktem se stolicí nakaženého člověka. Používáním společného nádobí, konzumací špatně tepelně upraveného masa, nedostatečně omytá zelenina... To jsou všechno rizika, která zvyšují pravděpodobnost nákazy. Tam. kde je nízká úroveň hygieny a nedostatek sanitárního zařízení se nemoc šíří samozřejmě rychleji. Toto nemocnění se může objevit i v civilizovaných zemích, kde může být viry znečištěná voda nebo potraviny.

Pitné zdroje

Nákaza se může dostat do organizmu také pitím infikovavé vody. Proto je nutné hlavně v cizích zemích používat k pití pouze balenou vodu ze spolehlivých zdrojů. To se také týká i hygieny úst. Rozhodně se nevyplácí zbytečně riskovat nebo šetřit, protože vzniklé zdravotní komplikace za to určitě nestojí.

Jaká je inkubační doba?

Inkubační doba hepatitidy typu A je 14 – 40 dní po kontaktu s virem nebo bakteriemi. Zdrojem nákazy může být nemocný už v posledním týdnu inkubační doby. Virus hepatitidy typu A se rozmnožuje v játrech, ale není nebezpečný pro hostící buňku. Prognóza na uzdravení bez trvalých následků je velice dobrá.

Jak se nemoc projevuje?

Průběh onemocnění začíná nejprve jako u běžného nachlazení. Nemoc může být doprovázena vysokými teplotami, malátností, zvracením a bolesti kloubů. Klasickým příznakem je zažloutlé oční bělmo, tmavá moč a bezbarvá stolice.

Hospitalizace

Při virové hepatitidě je nutná okamžitá hospitalizace, protože nemoc se již rozšiřuje v inkubační době. Těm, kteří byli v kontaktu s nemocným se aplikuje immunoglobulin. Jedná se o hotovou protilátku, která se získává z krve dárců a tato látka zachytí virus na jeho cestě do jater. Hospitalizace nemocného trvá až jeden měsíc, záleží jak rychle jsou játra schopna regenerace. Děti se uzdraví obvykle za 3 - 4 týdny a uzdravené dítě má proti hepatitidě typu A již vytvořené protilátky a ty přetrvávají většinou po celý zbytek života. V rodinách a ve větších kolektivech, kde toto onemocnění již vypuklo je nutné dodržovat bezpodmínečně základní hygienická opatření.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.