Kód pojišťovny

Vybíráme jméno

Ilustrační obrázek
Rodiče se výběrem jména začínají zaobírat většinou hned, jakmile zjistí, že očekávají potomka. Nad hledáním toho pravého jména stráví zpravidla spoustu času, vždyť své křestní jméno si s sebou neseme celý svůj život! Pro inspiraci můžeme použít kalendář, různé knižní publikace nebo můžeme hledat na internetu. Každá doba přináší své módní trendy a je ověřeno, že volbu jména může ovlivnit také popularita různých celebrit nebo oblíbenost nějakého seriálu.

Etymologie

Pokud chcete znát původ a význam jména, které jste pro svého potomka zvolili,slouží k tomu věda zvaná etymologie. Křestní jméno by také mělo ladit s příjmením. Pěkně zní, když samohlásky a souhlásky jsou vyvážené a jméno není ani příliš dlouhé, ani příliš krátké. Rodiče si mohou vybrat, zda zvolí tradiční české jméno nebo zvolí něco originálnějšího.

Matrika

Pokud se nemůžeme rozhodnout, jaké jméno zvolit, můžeme zajít na matriku, kde je seznam povolených jmen. Můžeme zde najít také i množství zajímavých a neobvyklých jmen. Do matriky lze zapsat také dvě jména, ale nesmějí být shodná. Jména zkomolená a domácká nelze do matriky zapsat. Také nelze dát chlapečkovi dívčí jméno a naopak.

Přelomová teorie

Numerologických publikací bylo již vydáno mnoho, ale podle nové teorie také volba jména předurčuje náš osud. V průběhu našeho života nás obklopují vibrace, které mohou ovlivnit naše štěstí nebo neštěstí a určují kvalitu i délku našeho života. Každé jméno má tedy svou energii, a ta v sobě skrývá mnohé osudy. Jménem je dána povaha a příjmením genetická i osudová zátěž rodu. Rodiče by měli určitě pečlivě zvážit jméno, které svému dítěti vyberou, aby vybrané jméno bylo nejen hezké, ale i zároveň osudově šťastné.

Potřebné formality

Po narození miminka se v porodnici odevzdávají pracovnici matriky potřebné doklady k vystavení rodného listu. Pokud je matka svobodná, potřebuje zápis o určení otcovství a svůj rodný list. Vdané maminky musí mít s sebou oddací list, rozvedené ženy musí doložit doklad o rozvodu. Ženy ovdovělé budou potřebovat rodný list a úmrtní list manžela.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.