Kód pojišťovny

Bude pravák nebo levák?

Ilustrační obrázek
To, zda je dítě pravák nebo levák, můžeme s jistotou tvrdit v některých případech až v pěti letech věku dítěte. Tzv. lateralita ( strannost ) se vyvíjí ve vlnách. Před zahájením školní docházky bychom už měli s určitostí vědět, jak na tom naše dítě je. Všímejme si, kterou ruku používá, když nu podáváme různé předměty, kterou nohou kope do míče nebo ke kterému uchu si přikládá hodinky, aby zjistilo, jak tikají. Aby dítě zvládlo úspěšně psát a malovat, potřebuje dokonalou souhru ruky a oka. Je tedy vhodné včas zjistit, která ruka je ta „šikovnější.“ Děti, které mají již vyhraněnou ruku, začínají dost brzy brát pastelku do vedoucí ruky. Nevyhraněné děti používají střádavě obě ruce. Někdy trvá opravdu dlouho, než vyjde najevo, která strana je dominantní.

Kreslení

Pokud si stále nejsme jisti, dominantností končetiny, provádí se po pátém roce test pomocí kresby. Dítě na předložený výkres nakreslí obrázek a pak ho poprosíme, aby totéž provedlo na druhou stranu a kreslilo druhou rukou. Vždy se důrazně vyhýbáme příkazu “použij šikovnější ruku apod.“Dítěti dáme samostatnou možnost výběru. Pokud dítě rázně odmítne kreslit druhou rukou, je výsledek zcela jasný. V případě, že dítě nakreslí celý obrázek znovu, porovnáváme techniku i obsah nakresleného obrázku.

Nepřeučovat

V minulosti bylo leváctví považováno za něco neobvyklého a odnaučování leváků se neobešlo bez poruchy řeči a jiných neurotických projevů.Naštěstí se již takové násilné praktiky neprovádějí a dětem se nechává při používání ruky volnost. Je také prokázáno, že dětem, kterým byla nechána volnost používat levou ruku, mají šikovnou jak levou ruku, tak postupně i pravou. Pravákům zůstává většinou levá ruka opravdu levá.

Kdy jít k odborníkům?

Pokud máte pochybnosti a nevíte si rady s určením laterality svého dítěte, a váš potomek se již chystá do školy, navštivte logopeda nebo psychologa. Ten vám poradí, jak nejlépe a při jakých činnostech můžete podporovat manuální zručnost dítěte. Násilným přeučováním dítěte, či předčasným ovlivňováním laterality můžeme napáchat víc škody než užitku. V současné době už není leváctví ničím špatným. Až přijde čas, dítě naučte, jak se správně používá příbor a jak správně držet psací potřeby.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.