Kód pojišťovny

I nohy potřebují péči

Ilustrační obrázek
Nohy nám slouží celý život. Proto si zaslouží podobnou péči jakou dopřáváme svému obličeji nebo vlasům.

Plísně nás mohou pěkně potrápit

Chodidla a nehty mohou napadnout plísně. Vlhké prostředí v botách je pro ně rájem. Není divu, když naše nohy dostaly do vínku asi 250 tisíc potních žlázek. Kombinace infekce s neprodyšnou obuví si pak vyžádá speciální léčbu naordinovanou dermatologem. Až 90% lidí postižených plísňovým onemocněním nehtů, takzvanou onychomykózou, nevyhledá lékaře. Většinou se za svou nemoc stydí, ale bohužel si vůbec neuvědomují, že onychomykóza je velice nakažlivá. Infekci tak mohou přenést na své okolí.

Představuje asi polovinu všech nehtových problémů a současně asi deset procent všech onemocnění kůže.. Statistické údaje uvádějí, že více než třetina pacientů s plísňovou infekcí kůže má současně postižené i nehty.

Onemocnění poznáme snadno

Onychomykózu způsobují různé parazitické houby, plísně či kvasinky. Rané stadium poznáte podle toho, že samotnému napadení nehtů plísněmi nebo kvasinkami obvykle předchází neznatelné olupování kůže v meziprstí nohou. Tyto drobné projevy jsou zdravotně nejzávažnější. Vyžadují okamžitou léčbu dříve, než podhoubí proroste do nehtů a jejich okolí a věc začne být skutečně vážná a nehty začnou hrubnout, olupovat se, olamovat, nebo dokonce deformovat prsty a klouby. Poškozením nehtu dochází i k jeho zarůstání a zánětům.

Pozor na přezůvky!

Péče o nohy a nehty by měla být běžnou samozřejmostí a pravidlo, aby si nepůjčovaly cizí přezůvky, by se mělo vštěpovat již malým dětem.

Dermatologové jsou vážně zhrozeni nárůstem tohoto infekčního onemocnění. Jenom u nás jím trpí odhadem půl milionu lidí. Léčí se však necelých pět procent z nich.
Příčinu, proč se tyto nemoci rozšiřují, vidí odborníci kromě jiného v nošení uzavřené a neprodyšné obuvi, v hromadném využívání plaveckých bazénů, saun a koupališť, ve sportech, které nohy přetěžují, a samozřejmě také v užívání některých léků a celkovém zvyšování počtu lidí se sníženou imunitou.

Šíření infekce

K nákaze dochází při kontaktu s výtrusy a zlomky podhoubí. Ty jsou na věcech používaných nakaženou osobou nebo ve společných sprchách a šatnách. Infekce obvykle proniká do nehtu pod jeho volným okrajem. Odtud se šíří až ke kořeni. Houby se totiž živí keratinem, tkání tvořící nehet. Probíhající onemocnění se pozná podle změny tvaru, barvy a struktury nehtu.

Průzkumy potvrzují, že onemocnění nehtů postihuje o něco více muže než ženy a riziko onemocnění také stoupá s věkem. Zajímavé je, že kromě nedostatečně hygieny, která se na infekci podílí, vadí také nesprávná hygiena. Tedy například časté používání alkalických mýdel, které při opakovaném mytí snižují přirozenou obranyschopnost kůže.

Vyšetření a léčba

Dermatolog odebere zpod nehtů šupiny na mikroskopické a kultivační vyšetření. Aby se dalo zjistit, zda jde o plísně, nesmějí být nehty šest týdnů předtím ošetřeny žádným protiplísňovým prostředkem.

Kromě různých roztoků a mastí mají dnes lékaři k dispozici i takzvaná systémová antimykotika. Jsou nejen velice účinná, ale hlavně se užívají vnitřně, což je pro spoustu pacientů rozhodující. Pravidelné potírání mastičkami, krémy a roztoky nesedí hlavně mužům. Navíc tyto prostředky většinou zabírají jen na lehká onemocnění.

Léčba systémovými antimykotiky trvá většinou tři až čtyři měsíce. Některá z nich umožňují režim nazývaný pulzní terapie. Nabízejí pacientům skutečné pohodlí, neboť ti užívají předepsaný lék pouze jeden týden v měsíci. Zbývající tři týdny mohou na polykání kapslí zapomenout. Teprve po skončení kúry začnou nehty odrůstat. Účinné léky v nich sice přetrvávají ještě šest měsíců, přesto je dobré podpořit jejich účinek zevním ošetřováním tak dlouho, dokud nenaroste zdravý nehet (skoro rok).

Prevence

Mykózy zpravidla spojujeme s létem. Je to opravdu jejich sezóna. Nosíme-li nevhodnou a neprodyšnou obuv, nohy se potí, kůže se zapaří a naruší se tak kožní bariéra. Tak se postupně rozvíjejí plísňové a bakteriální infekce.

Na trhu se objevuje stále více kosmetických přípravků určených přímo pro péči o nohy. Patří k nim výrobky proti pocení a zápachu a řada léčivých přípravků. Většina z nich obsahuje antibakteriální a protiplísňové složky. Dělí se na přípravky, které se aplikují přímo na kůži, a ty, jež jsou určené pro dezinfekci vnitřku obuvi.

Nohy se obecně hodně potí, přičemž největším zdrojem je ploska nohy, která má až 400 potních žláz na centimetr čtvereční. Proto by měla být každá obuv, zvláště pak obuv uzavřených střihů, ve vnitřní nášlapné části vybavena stélkou nebo vložkou z materiálu, který má dobré absorpční vlastnosti pro pot a vodní páru.

  • Nikdy nepoužívejte společné ručníky ani ostatní toaletní potřeby.
  • Nechoďte naboso – ani doma.
  • Nohy pravidelně omývejte. Větši pozornost si zaslouží pokožka mezi prsty a na patách, kde se mohou objevit při popraskání bolestivé trhlinky.
  • Omezte na minimum delší nošení těsné a neprodyšné obuvi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.