Kód pojišťovny

Sladké nápoje a prázdné kalorie

Ilustrační obrázek

Cukr ( sacharóza) je nedobrý rafinovaný produkt, energeticky bohatý, ale z hlediska výživy zcela bez hodnoty. Cukr dodává energii, ale žádné minerální látky a kromě toho se podílí na vzniku zubního kazu a přispívá ke vzniku cukrovky. Při nadměrné konzumaci cukru je organizmus ochuzen o minerály a vitamíny skupiny B, což může vést ke snížené obranyschopnosti organizmu. Hovoříme o tzv. prázdných kaloriích. Je prokázáno, že limonády obsahují 8-12 procent cukru.

Něco o kofeinu

Kofein je lehce návyková droga, která stimuluje centrální nervový systém. Nadměrná konzumace kofeinu může vést k nespavosti a nervozitě nebo dokonce až k depresi.Také může zhoršovat příznaky žaludečních vředů a odebírá z těla vitamíny skupiny B, zinek, draslík a vitamín C. Ženy, které plánují rodinu, nebo jsou již gravidní, by se měly pití kávy rozhodně vyhnout!

Chinin

Chinin je látka, která je součástí tonicových nápojů. Ve vyšších dávkách má záporný vliv na krevní obraz a periferní nervový systém. Chinin může způsobit potraty nebo deformaci plodu.

Umělá sladidla

Co se týče umělých sladidel, tak jsou velmi riziková pro činnost štítné žlázy. Aspartam je sice nízkokalorické sladidlo, které používají lidé při redukčních dietách, ale zvyšuje chuť k jídlu.

Co obsahuje cola?

Při nadměrné konzumaci coly, se narušuje rovnováha mezi vápníkem a fosforem a může dojít k úbytku kostní hmoty. Cola totiž obsahuje kyselinu fosforečnou, která může mít špatný vliv na metabolickou rovnováhu minerálů.

Barvené limonády

Barviva v limonádách našemu zdraví také mnoho neprospívají. Obsahují různé konzervanty, syntetické aroma apod. Tyto nápoje bychom rozhodně neměli podávat dětem. Našemu zdraví prospějeme určitě více pitím lisovaných čerstvých šťáv z ovoce a zeleniny, které pocházejí z našeho klimatického pásma ( jablka, mrkev, apod.). 

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.