Kód pojišťovny

Nadváha u dětí

Ilustrační obrázek
Děti bývají velmi kritické ohledně svého vzhledu a vzhledu svých vrstevníků. Děti s nadváhou trpí kvůli nadbytečným kilogramům hlavně psychicky. Mnohé děti se pak stydí chodit ven, uzavírají se do sebe a bývají samotářské. Čím je sebevědomí dítěte narušenější, tím více pak dítě trpí. Děti s nízkým sebevědomím jsou nejisté a stále o sobě pochybují. Nadměrná konzumace sladkostí může být způsobena i deficitem lásky a citu v rodině.

Fyzické problémy

Nadbytečné kilogramy způsobují také mnohé problémy na fyzické úrovni. Pod tíhou kilogramů trpí především pohybový aparát ( kosti, páteř a šlachy). Důsledkem jsou bolesti zad a pohybové problémy. Problém nadváhy u dětí je také spojen s rizikem vzniku dětské cukrovky.

Vliv genetiky

Není vyjímkou, že ze silnějších dětí vyrůstají obézní dospělí. Vliv dědičnosti u obezity hraje roli nejméně 30%. Je třeba však zdůraznit, že u dětí se dědí sklon k obezitě, ne sama obezita! Následně záleží na stravovacích návycích a skladbě konzumovaných pokrmů. Pokud si rodina libuje ve vysokoenergetických jídlech a stravuje se v tzv. rychlém občerstvení, je na problém obezity "zaděláno". K tomu ještě můžeme připočíst nedostatek pohybu a vysedávání před televizí nebo u počítače. Výsledkem je pak nízká spotřeba energie a vznik nadváhy.

Všichni za jednoho

Pokud má naše dítě problémy s nadváhou, nestačí mu pouze říct, co má nebo nemá dělat. Zde musí být spolupráce naprosto celé rodiny. Základem úspěchu je dlouhodobá změna stravovacích návyků celé rodiny. Dětem bychom měli odmalička vštěpovat, že musí být odpovědné za své zdraví. Pokud ještě jídlo hezky vypadá a je chutně upraveno, nebudeme mít s nastolením zdravého jídelníčku takové problémy. Dítě nemůže rozhodně bojovat se svou nadváhou samo. Také maminky by si měly uvědomit, že právě na nich leží ta zodpovědnost správné životosprávy.Tam, kde je nastolen stravovací řád a správné zásady stolování, tam nemá dieta místo.

Rozhodně ne drasticky

Pocit hladu a radikální dieta není správně volený prostředek pro hubnutí. Není nutné jíst jen velmi málo, ale pravidelně v menších dávkách a hodnotné potraviny. Jakékoliv extrémy jsou nevhodné a po skončení všelijakých dietních kůr se opět vracíme do starých kolejí.

Zásady pro rodinné stravování

  • Učte své děti rozlišovat zdravé potraviny a vařte společně.
  • Při jídle se nerozptylujte televizí nebo jinými činnostmi, ale soustřeďte se na to, co jíte.
  • Nevyslovujte žádné obecné zákazy. Dětem sem tam malý jídelní hříšek neuškodí.
  • Nechte své děti podílet se aktivně na skladbě a tvorbě jídelníčku.
  • Místo čokolády volte raději jinou sladkou alternativu ( sušené ovoce, oříšky apod.).
  • Nekupujte doma do zásoby sladkosti, křupky ani sušenky.
  • Chvalte děti za každý malý úspěch, velmi je to bude motivovat.
  • Jezte až 5x denně malou porci místo 3 velkých porcí.
  • I malé děti se musí naučit rozlišovat, kdy mají hlad a kdy jsou syté.
  • Vařte pestře, recepty často obměňujte.
  • Veďte své děti ke sportu, choďte společně alespoň plavat a do přírody.
  • Nevyslovujte před dětmi slovo dieta, budou se cítit omezovány. Raději volte slova " budeme se stravovat jinak".

Hubněte pod vedením odborníka

Dnes existuje celá řada speciálních kuchařek podle kterých můžeme načerpat inspiraci pro zdravou kuchyni. Pokud si nejste jisté, jak správně volit jídelníček pro děti, poraďte se s dětským obezitologem nebo pediatrem. Existuje také řada terapeutických nabídek, jak lze s dětskou obezitou bojovat. Určitě naprosto ideální je, spojit zdravý jídelníček se sportovní aktivitou. Také nepodceňujte chystaní svačinek a nenechávejte dětem peníze, aby si něco zakoupily samy. To můžete udělat až později, jakmile budou zvyklé nakupovat si zdravé potraviny.

Pangamin

Asi jste již slyšeli, že Pangamin je sice pro zdraví prospěšný, ale podporuje chuť k jídlu. Není to však pravda. Jakýkoli doplněk stravy působí tak, aby organizmus byl v rovnováze a sám o sobě nezpůsobí náhlé zvyšování hmotnosti. Vitamíny skupiny B jsou pro organizmus důležité hlavně tím, že podporují látkovou přeměnu tuků a sacharidů. Tyto vitamíny mají také pozitivní vliv na centrální i periferní nervovou soustavu, ovlivňují tvorbu hormonů a jsou nutné pro činnost svalů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.