Kód pojišťovny

Alzheimerova choroba

Ilustrační obrázek
Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění, které má několik příčin. Postupně dochází k odumírání mozkových tkání a buněk. U tohoto onemocnění se rozlišují dvě základní formy. Odborníci hovoří o tzv. rané a pozdní formě. Alzheimerova choroba je nejčastější chorobou seniorů. Její vývoj je velice plíživý a první příznaky nemoci lze snadno přehlédnout. Stadium nemoci, kdy se ještě neprojevuje navenek se nazývá preklinické. Blízké osoby nemocného ještě nepozorují žádné zvláštní odchylky v chování.

Charakteristické rysy nemoci

Poruchy krátkodobé paměti

Existují různé typy paměti. Při Alzheimerově chorobě je porušena krátkodobá paměť. To znamená, že pacient si nevzpomíná na události a situace téhož dne, přitom je třeba provádí stejně každý den. Lékaři provádí v průběhu vyšetření specializované testy, které dokáží odhalit mentální stav pacienta než choroba vypukne.

Zmatenost

Řeč pacienta je sice plynulá, ale obsah řečeného je zmatený a po obsahové stránce prázdný. Nemocný neumí nalézt správnou cestu domů a zapomíná jednotlivá místa, kde chodil po celá dlouhá léta. Neumí si zorganizovat jednotlivé pracovní činnosti. Např. při běžných domácích pracích vynechává některé fáze nebo je zamění.

Průběh onemocnění

Choroba trvá tři až osm let a muži na toto onemocnění umírají daleko dříve než ženy. V pokročilé fázi onemocnění podstatně klesá schopnost postižených komunikovat s okolím. Pacienti bývají apatičtí, nepoznávají známé tváře, jsou inkontinentní. Toto onemocnění je velice závažné a při diagnostice je nutné ještě vyloučit další možné nemoci.

Léčba Alzheimerovy choroby

Léčení této choroby je komplikované a pokud je léčba zahájena včas, je možno její průběh alespoň částečně zpomalit. Terapie zahrnuje souhrn psychologických a sociálních postupů. Také je nutná rehabilitace a nácvik samostatných sebeobslužných úkonů. Podávání speciálních léků a lecitinu se snažíme zlepšit metabolické poměry mozkových buněk.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.