Kód pojišťovny

O vztah musíme pečovat

Ilustrační obrázek
Mezilidské vztahy, to je téma, které zaměstnává mysl nejen psychologům, ale doprovází nás po celý život. Ať si to chceme připustit či ne, harmonie v rodině nebo v partnerském vztahu leží hodně v ženských rukou. Žena bývá většinou ta, která neustále přemítá své city a pocity a snaží se vytvořit harmonický domov. Tím ovšem nechceme říct, že muži takoví nejsou, ale jejich myšlení je zaměřeno přece jen racionálnějším pohledem na svět.

Začátky jsou vždy růžové

Počátek vztahu je vždy krásný, přeskočí jiskra a všechny dny se najednou zdají krásnější. Bohužel v životě to není jako v televizním seriálu, kde vše končí romantickým happy endem. Kvalitní vztah musí mít opravdu pevné základy a dále je také potřeba velké dávky tolerance a trpělivosti. V žádném vztahu by určitě neměl chybět humor, společné zájmy a koníčky. Také způsob trávení volného času našeho partnera nás může pěkně otrávit, pokud oba nejsme naladěni na stejnou vlnovou délku. Zpočátku nám sice nic nevadí, dokonce se v průběhu zamilovanosti zříkáme některých věcí dobrovolně, ale později může nastat velký problém.

Nevzdávejte se snadno

V každém vztahu občas zaprší a přijde nějaký ten mráček. Problémy a překážky, které nás s partnerem potkají, nám naopak mohou dokonale otevřít oči. Zdoláváním těžkostí se může naopak náš vztah upevnit, nebo naopak zjistíme, že máme o životě jiné představy a naše cesty se rozdělí. V každém případě opouštět vztah hned při prvních nesnázích by bylo přinejmenším zbabělé.

Čeho bychom se měli určitě vyvarovat?

Nejen v partnerství, ale i v životě je důležité umět odpouštět. Vždyť nikdo z nás není dokonalý a z jednotlivých chyb se učíme. Stav zamilovanosti může trvat maximálně dva roky a pak přestáváme svůj protějšek vnímat jako naprosto dokonalou bytost. S tím se bohužel nedá nic dělat. Zbývá nám, naučit se milovat partnera i bez růžových brýlí. Podle psychologů bychom se měli ve vlastním zájmu vyhnout:
  • Nevhodným partnerům ( alkoholik, gambler, narkoman, recidivista). Musíme si uvědomit, že povahu člověka nezměníme, pokud nechce on sám. Jinak si přivodíme akorát spoustu starostí.
  • Unáhleným a zbrklým závěrům z jedné nevěry.
  • Malichernému bazírování na maličkostech.
  • Neustálému kritizování rodičů partnera.
  • Nevšímejte si pouze negativ u svého partnera, ale vnímejte i jeho kladné stránky.

Muži a ženy myslí jinak

Různým vzájemným nepochopením vzniká komunikační bariéra. Je zcela přirozené, že některé informace vnímá jinak žena a jinak muž. Tak např. Pokud žena řekne "ano", vyjadřuje tím jednoznačně svůj souhlas. U muže slovo "ano" znamená, že k němu dolehla jakási informace. O obsahu řečeného bude přemýšlet jaksi následně.

Rozdílná vnímavost

Protože ženy hovoří příliš rychle, muži stihnou vnímat pouze čtvrtinu toho, co mu žena sdělí. Váš partner vám to vůbec nedělá naschvál, když něco neudělá. On to zkrátka "neslyšel." Je tedy na ženské diplomacii a jejím zvážení, jak s touto informací k vzájemné spokojenosti naloží.

Čtení mezi řádky

Chtít po muži, aby tzv. četl mezi řádky je příliš idealistické. Muži potřebují jasnou a konkrétně formulovanou myšlenku, prosbu nebo přání. Sdělení, že "ty boty jsou krásné", ještě neznamená, že muž pochopí vaši touhu takové boty vlastnit. Takové myšlení by bylo velice bláhové.

Rozdílné radosti

Snažte se pochopit nadšení vašeho partnera o nový typ vozu, i když víte, že takové auto si nemůžete dovolit. Naopak neobtěžujte partnera informací, že ten nový prášek na skvrny "fakt zabral" a vaše nová kabelka ladí s botami. Zkrátka přijměte tuto holou skutečnost, že každý z partnerů má radost z něčeho zcela úplně jiného.

Máme-li děti

Následující řádky jsou spíše určeny ženám. Jistě každá z nás chce mít doma vše jako ze škatulky a výchova děti dává pořádně zabrat. Ženy by však neměly zapomínat na to, že jsou nejen matkami, ale i partnerkami. Chodit doma neupravená ve vytahaném tričku od jogurtu, by mělo být rozhodně zakázáno! Také pouhé žvatlaní o dětech a kamarádkách je naprostým zabijákem partnerského života. Ženy, i když jste doma s dětmi, dbejte o svůj vzhled, vzdělávejte se a pracujte na sobě. Váš partner vám za to určitě stojí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.