Kód pojišťovny

Pokožka potřebuje po koupeli péči

Ilustrační obrázek
Patříte mezi milovníky vody ve všech jejich podobách? Pravidelně jezdíte k moři, často navštěvujete bazén a těšíte se na večerní relaxaci ve vaně? Koupeme se, plaveme a několikrát denně se sprchujeme, což zvyšuje riziko dehydratace pleti. Proto musíme pleti i vlasům dopřát zvýšenou péči.

Milovníci bazénu

Po plavání v bazénu je velmi důležité důkladně se osprchovat, protože na pokožce zůstává chlór. Jestliže ho nesmyjete, zůstává na pokožce a ta pak nepříjemně svědí. Na ošetření těla se doporučuje použít krém s AHA ovocnými kyselinami, abychom se zbavili všech mrtvých buněk zanechaných působením chlóru.

AHA kyseliny odstraní odumřelé buňky z povrchu, a tím kůži rozzáří. Olupovacím efektem se zahladí různé nerovnosti kůže. Ovocné kyseliny zvyšují tvorbu kolagenu a kyseliny hyaluronové, která dodává pokožce vodu a je v mnoha hydratačních přípravcích. Krémy a mléka, které ji obsahují, vytvoří na pleti jemný film, zvlhčí ji a zároveň zabrání vysoušení.

Nezapomeňte na vlasy

Chlór vlasy vysušuje a zesvětluje. I malé množství chlóru dokáže vlasy drasticky vysušit a změnit jejich barvu. Odborníci doporučují před skokem do vody vlasy namočit, ale ještě lepší je nanést na ně směs vody s kondicionérem. Vlasy jsou totiž jako“houba“, pokud už jsou nasáklé vodou a kondicionérem, nemohou absorbovat chlór.

Pozor na tvrdou vodu

Ve tvrdé vodě jsou rozpuštěny minerály, jako např. vápník a hořčík. Čím víc minerálů voda obsahuje, tím je tvrdší. Koupete-li se v tvrdé vodě, směs minerálů a mýdla se usazuje na pokožce. To vyvolává její podráždění a svědění. Musíte použít silnější mýdlo, což ovšem pokožku ještě víc vysušuje. Po mytí v takové vodě je bezpodmínečně nutné používat hydratační pleťové mléko.

Pokud si v tvrdé vodě myjete vlasy, jsou zplihlé a nelesknou se. Zkuste použít více šamponu při mytí nebo použít speciální pročišťující šampony. Nežádoucím účinkům tvrdé vody můžete předejít přidáním několika kapek citrónové šťávy nebo použijte kyselinu askorbovou (špetka na jeden litr vody).

Blahodárné moře

V mořské vodě se nacházejí stejné minerální a stopové prvky jako v lidském krevním séru, například draslík, hořčík, železo. I proto je pravidelné koupání v mořské vodě opravdovým lékem pro náš organismus. Mořská voda působí na přetížené svaly, kosti, klouby, posiluje imunitní systém. Má příznivý účinek na alergie, revmatické choroby, neplodnost a především kožní problémy. Obsahuje totiž hořčík, který pomáhá pokožce vytvářet si zásoby soli a následně vázat vlhkost. Díky tomu se pleť tak rychle nevysuší.

Nicméně příliš dlouhý pobyt ve slané vodě může i zdravou pleť značně vysušit a podráždit, proto je po každém koupání třeba omýt se čerstvou sladkou vodou. Není-li na pláži sprcha, noste s sebou láhev s vodou na opláchnutí celého těla. Pak naneste na pokožku ochranný prostředek proti slunci, i když jste před tím použili voděodolný přípravek. Hustý krémový ochranný prostředek vás ochrání před sluncem a zároveň působí jako hydratační prostředek, pokožku zvláčňuje a brání jejímu vysoušení.

Doporučuje se používat krémy a mléka s panthenolem, který příznivě ovlivňuje metabolismus pokožky. Má vynikající schopnost vázat v pokožce vlhkost. Tím přispívá k omlazování a vitalizaci pleti. Oddaluje tvorbu vrásek. Panthenol proniká do hlubokých vrstev pokožky a stimuluje tam tvorbu nových buněk a pigmentu. Zklidňuje podrážděnou pleť.

Sůl a vlasy

Pokud budete v moři trávit více času a k tomu se přidá slunce, vlasy se vysuší a zesvětlají. „Křupavost“ vlasů po vykoupání způsobuje pouze sůl, která je obalí. Vlasy vypadají hustší a sůl se z nich bez problémů vymyje. Dobrou ochranou je speciální olej na vlasy. Ještě lepší je použít speciální kondicionér s ochrannými účinky proti slunci. Přidejte ho do láhve s vodou a při dlouhém pobytu na pláži si občas smočte hlavu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.