Kód pojišťovny

Jak získat bělostný úsměv

Ilustrační obrázek
Naše ústa nám slouží nejen k přijímání potravy, ale jsou také našim komunikačním nástrojem. Pomocí mimiky vyjadřujeme to, jak se právě cítíme a získáváme verbální i neverbální informace od jiných osob. Zuby jsou jednou z prvních věcí, kterou na druhém člověku hodnotíme. Kvalitní péčí o naše zuby si můžeme zvýšit sebevědomí a být jistější v komunikaci s okolím.

Co nám  prozrazuje krásný úsměv?

  • pečujeme o sebe a staráme se o své zdraví
  • záleží nám na tom, jak působíme na jiné lidi
  • máme pozitivní postoj k životu
  • snažíme se vypadat mladě
  • pečovat o zuby znamená určitou společenskou normu

Co můžeme udělat pro bílé zuby?

K současným moderním trendům patří chemické bělení, kterému se můžeme podrobit pouze pod odborným dohledem stomatologa. Pokud na takový postup naše peněženka nestačí, můžeme bělení zubů provádět i sami doma během ranního a večerního mytí zubů. K tomuto účelu potřebujeme kvalitní zubní kartáček a bělící pastu.

Krásné a hlavně zdravé zuby

Aby naše zuby mohly zářit, musí být především zdravé a bez kazu. Podstatou vzniku zubního kazu je ztráta minerálních látek ve sklovině, hovoříme o tzv. demineralizaci. Jestliže hodnota pH dosáhne hodnoty 5,5 při povrchu zubní skloviny, dochází ke ztrátě minerálních látek. Také sliny hrají velký význam při vzniku zubního kazu. Sliny jsou tvořeny vodou, ale i malým množstvím organických a anorganických látek a ty jsou velice důležité pro prevenci zubního kazu. Slina má schopnost neutralizovat kyseliny, urychluje odstranění zbytků potravy a jsou v ní obsaženy také obranné látky. Jestliže máme v potravě dostatek fluoru, je obsažen také i ve slinách a proniká do skloviny.

Šíření zubního kazu

Zubní kaz skloviny lze v počáteční fázi zastavit a porušení skloviny vyhojit. Jestliže však dojde k prostoupení kazu do vyšších vrstev skloviny, není již vyhojení kazu možné a musí se ošetřit výplní. K velmi náchylným místům pro vznik zubního kazu patří jamky a rýhy na žvýkacích ploškách stoliček a zubů třenových a dále pak místa, kde se zuby navzájem dotýkají. V takovém případě již objevíme zubní kaz sami a pociťujeme citlivost zubů na sladké, horké, či studené podněty.

Dá se zubnímu kazu zabránit?

Existují sice účinné preventivní postupy, jak zabránit zubnímu kazu, ale nejedná se o jednorázovou záležitost, ale o celoživotní péči o ústní hygienu. Prevence zubního kazu musí vycházet z příčin jeho vzniku. Jelikož je příčin více, je nutné, aby účinná opatření byla zaměřena na více faktorů. Prevence se zaměřuje na odstraňování zubního povlaku, zavedení správné životosprávy a ovlivňování stavby povrchové vrstvy skloviny pomocí fluoridů. Do preventivních opatření patří také i pravidelné prohlídky u  zubního lékaře.

Zubní povlak

Z povrchu zubů a  z měkkých tkání bychom měli pravidelně odstraňovat zubní povlak. Nejběžněji se to provádí zubním kartáčkem, zubní nití, mezizubním kartáčkem, párátkem, popř. používáme škrabku na odstraňování povlaku z povrchu jazyka. Aby bylo čištění zubů důkladné, použijeme i ústní vodu a samozřejmě také zubní pastu. Zubní povlak je možno odstranit i chemicky za pomocí přiměřených desinfekčních prostředků.

Jaký volit zubní kartáček?

Zubních kartáčků je na našem trhu celá řada. Mechanické kartáčky se dělí podle tvrdosti na měkké, střední a tvrdé. Délka hlavy kartáčku u dítěte má být 15 mm, u dospělého 25 mm. Můžeme se také rozhodnout pro použití elektrického kartáčku. Děti by měly používat kartáčky měkké a dospělí by měli používat kartáčky středně tvrdé. Důležité je kartáčky pravidelně obměňovat, aby vlákna nebyla roztřepená.

Správná technika čištění

Abychom mohli zuby důkladně očistit, musíme zvládnout také správnou techniku čištění. S tou nás seznámí lékař při běžné prohlídce. Zuby bychom si měli čistit kolem tří minut a to dvakrát denně. Ráno po snídani a večer před tím než jdeme spát. Je nutné očistit vždy každý zub zvlášť a ošetříme jeho celou plošku. Na mezizubní prostory použijeme mezizubní kartáček nebo dentální nit.

Kazivost zubů

Kazivost našich zubů je závislá také na složení stravy, kterou přijímáme. Velké ohrožení pro naše zuby znamenají cukry a sladké nápoje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.