Kód pojišťovny

Co je to epidurální anestezie?

Ilustrační obrázek

Epidurální anestezie patří mezi metody, které rodičce zmírňují porodní bolesti. Jedná se o aplikaci malé dávky znecitlivující látky do epidurálního prostoru. Podává se v průběhu samotného porodu, a to před nástupem nejsilnějších porodních bolestí. Analgezie sice zmírní vnímání porodních bolestí, ale  ne celkový stav rodičky. Dobu, kdy je vhodné látku aplikovat určí porodník a samotný výkon provádí anestezilog.

Jakým způsobem se epidurální anestezie aplikuje?

Žena leží na porodním lůžku a porodní asistentka ji zavede infuzi s iontovým roztokem a změří ženě krevní tlak. Rodička si lehne na levý bok a sestřička pomůže rodičku instruovat, aby udělala tzv. „kočičí hřbet" a vyhrbila záda.Dolní končetiny jsou pokrčeny v kolenou a brada je přitisknuta k hrudníku. Anesteziolog desinfikuje oblast bederní páteře a znecitliví kůži a podkoží, aby vlastní vpich do epidurálního prostoru nebolel. Do epidurálního prostoru je aplikována epidurální jehla. Aby se zabránilo vstupu bakterií, je jehlou provléknut epidurální katétr a přes bakteriální filtr se podá znecitlivující látka. Místo vpichu se pak sterilně zalepí.

Jak dlouho epidurální anestezie působí?

Zhruba do patnácti minut po aplikaci znecitlivující látky ucítí rodička zmírnění porodních bolestí a děložní stahy jsou cítit pouze jako tlak. Úplné znecitlivění  by zpomalilo celkový průběh porodu. Rodička nemůže očekávat, že průběh porodu bude zcela bezbolestný, ale je určitě méně bolestivý a snesitelnější. Jedna aplikovaná dávka působí hodinu až hodinu a půl. Během porodu se může anestetikum přidávat. I se zavedeným katétrem je možné v první době porodní měnit polohu na lůžku, chodit nebo využít sprchu a balón. Není možná pouze koupel, protože tím by se zvýšilo riziko vstupu infekce do místa vpichu.

V druhé době porodní epidurál neovlivní schopnost tlačit  a rodička může při porodu spolupracovat. Katétr se vytahuje před opuštěním porodního sálu.

Existují rizika?

Každá metoda, která je používaná k utlumení porodních bolestí má svá rizika a nese s sebou možnosti komplikace. Některé rodičky mohou po prodělaném porodu pociťovat mírnou bolest v zádech v místě aplikace vpichu. Tato bolest většinou sama v průběhu několika dní odezní. Jehla může také proniknout do mozkomišního moku, ale to se stává ojediněle. V takovém případě může rodička trpět většími bolestmi hlavy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.