Kód pojišťovny

Když má dítě horečku

Ilustrační obrázek

Normální teplota našeho těla je individuální a za normu se považuje 36,5 až 37,3 stupně. Záleží na denním čase a pouze u malých kojenců nedochází ke kolísání hodnot a teplota se pohybuje v rozmezí 37 stupňů. Ihned ráno je tělo nejchladnější a večer okolo sedmnácté hodiny je naopak tělo nejteplejší. Jestliže tělo zasáhne infekt, máme nejprve pocit zimy a v rámci obrany se tělo snaží co nejdříve zahřát. Tento jev není navenek viditelný. Cévy na končetinách a na pokožce se začínají zužovat a tím také začne protékat cévami daleko méně krve. Proti tomu se tělo brání sáláním teplaJakmile teplota stoupá, dítě může mít chladné končetiny nebo dokonce třesavku.

Rozdílné hodnoty teplot

O zvýšené teplotě hovoříme pokud se naměřené hodnoty pohybují mezi 37,5 a 38,5 stupně. Pokud se hodnoty pohybují nad 38,5 stupňů, hovoříme o horečce. Mírná horečka je mezi 38,5 a 39,5 stupni a od 40 stupňů mluvíme o vysoké horečce. Tento stav je pokládán již za dramatický.

Obranné mechanizmy

V závislosti na látkové výměně se ovlivňuje také zahřátí našeho těla. Jestliže se odpadní látky odplavují rychleji, tak se krev také rychleji čistí. Horečka je součástí komplexu mechanizmů, které organizmus brání před infekcí. Tělo zasažené horečkou je dost zesláblé a především malým pacientům musíme věnovat zvýšenou péči.

Jak poznáme horečku?

Horečku u dítěte poznáme podle červených tvářiček a horkého čela. Právě přes kůži na hlavě se tělo snaží zbavit nadbytku tepla. Končetiny bývají promodralé až ledově zpocené. Samozřejmě, že teplotu můžeme naměřit teploměrem. Existuje celá řada různých teploměrů, ale  pokud chceme znát přesný výsledek hodnoty, měříme u malých kojenců teplotu v zadečku. Konec teploměru potřeme trochou vazelíny, popř. ho namočíme do vody a opatrně ho zavedeme do konečníku. Rukama tiskněte zadeček a tak zabráníme příliš hlubokému zavedení teploměru. Teploměr necháme zavedený dvě minuty a poté ho vytáhneme a od naměřených hodnot odečteme 0,5 stupňů. Je vhodné naměřené hodnoty zapsat, aby lékař měl přehled o průběhu onemocnění. Děti se s teplotou vypořádají různě. Některé děti  zvládnou horečku  bez léků, ale  jiné děti jsou naopak vyčerpané a schvácené i při zvýšené teplotě.

Je horečka nemoc?

Horečka není nemoc, je to projev kterým tělo bojuje s viry a bakteriemi. Dítě získává imunitu v děloze matky a kolem 15. měsíce ji vyčerpá a následně se  musí tělo malého človíčka před nemocemi bránit samo. Je proto důležité už od malinka posilovat imunitní systém děťátka vhodnou stravou, přiměřeným pohybem a otužováním. U novorozenců není ještě termoregulační systém zcela zdravý a u předčasně narozených dětí trvá dozrávání termoregulačního systému delší dobu.

Dostatek tekutin

Rodiče by neměli u horečky zapomínat na pravidelný a dostatečný pitný režim.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.