Kód pojišťovny

Akné

Ilustrační obrázek

Zhruba devadesát procent mladých lidí si na vlastní kůži zažije problémy s akné. Co je to vlastně akné? Jedná se o poruchu projevu mazových žláz. Některé mazové žlázy vyúsťují přímo na povrch pokožky, ale větší množství z nich ústí do vlasových váčků. Akné je zpravidla hormonálně podmíněno a přichází v období dospívání a v dospělosti následně mizí.

Co ovlivňuje produkci mazu?

Produkci mazu ovlivňuje celá řada činitelů. Mohou to být pohlavní hormony, genetické dispozice, horké klima, výskyt patogenních mikrobů a plísní, stres, kosmetické přípravky, premenstruační období, syntetické emulgátory, které jsou obsaženy v různých krémech nebo některé alopatické léky.

Lehké formy akné

Mírnější případy akné lze ovlivnit dietou. Ze stravy je nutné vyřadit rafinovaný cukr, bílou mouku, smažené a tučné pokrmy, čokoládu, margaríny a  tučné mléčné výrobky. Pleti velmi prospívá hojnost zeleniny a ovoce, rýže a meruňky. Také nadměrný stres se výrazně podílí na stavu naší pokožky. Původcem akné je porucha látkové výměny a problém s játry. Dopřejte proto svému tělu zvláště na jaře a na podzim očistnou kůru.  Zdravý vzhled pokožky také ovlivňuje pobyt na čerstvém vzduchu.

Pečlivá péče o pokožku

Pokožce postižené nepříjemnými pupínky je nutné věnovat dostatečnou péči. Ráno a večer pokožku vyčistíme čistícím mlékem nebo gelem a dočistíme pleťovou vodou s nízkým obsahem alkoholu. Pozor však na přílišné vysušování pokožky, protože to pleti škodí. V průběhu dne je nutné pokožku chránit denním krémem nebo malým množstvím oleje. Tím docílíme menší intenzity tvorby vlastního tuku a pokožku tak posílíme. Jednou až dvakrát v týdnu bychom měli pokožce dopřát pleťovou masku ( osvěžující nebo regenerační). Obzvlášť pečlivě bychom měli vybírat kosmetické přípravky, které by měly být z přírodních produktů. Vřídky bychom rozhodně neměli mačkat a tlačit.

Čistící čaje

Jako doplněk léčby bychom neměli zapomínat na bylinné čistící čaje, které jsou vhodné k pročištění krve. Můžete vyzkoušet např. směs, kopřivy, pampelišky, meduňku a řepík. Nejlepší je pít čtyřikrát denně 200ml obvyklou čajovou formou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.