Kód pojišťovny

Postelová tajemství

Ilustrační obrázek

Dobrý sex je zkrátka vidět. Dělá nás krásnějšími a zlepšuje náladu.

Endorfiny, které se vylučují při tělesné námaze a kvůli kterým mnozí z nás sportují, se vylučují i při orgasmu.

Podobně jako po sportovním výkonu se po akci celý organismus zklidní. Za euforii po milostném aktu mohou navíc hormony lásky, serotonin a dopamin, které se vylučují hypofýzou a dopují mozek.

Sex jako lék

Tak jako všechny pohybové aktivity i fyzická láska odstraňuje svalové, nervové a psychické napětí, a tak je nejúčinnějším lékem proti stresu.

Rozkoš, která je hnacím motorem sexuální touhy, je nejen příjemná, ale i zdravá a prospěšná naší duši i našemu tělu. Kromě toho prý ti, kdo se často milují, mají až o třicet procent vyšší hladinu imunoglobulinu - látky, která působí proti infekcím.

Milování rozbuší srdce a rozproudí krev. To vše urychluje nejen metabolismus a optimalizuje činnost štítné žlázy, ale také hydratuje pokožku a vyhlazuje vrásky. Při sexu dojde i na posilování svalů a odbourávání tukových polštářků (za hodinu můžete spálit od 200 do 800 kcal).

Falešná čísla

Češi se milují průměrně dvakrát týdně, ale chtěli by třikrát. V počtu souloží za rok (109) zaostáváme za Francouzi (151), Američany (148), Brity i Němci.

Kupodivu předčíme Italy (105) a Španěly (90).

Mladí kolem pětadvaceti let by za deset let klidně vyměnili uspokojivý intimní život za dobré zaměstnání, fyzické zdraví a šťastné manželství, třeba bez sexu.

Celých 34 procent mužů a neuvěřitelných 87 procent žen by se smířilo s funkčním svazkem bez tělesných důvěrností.

Tři ze čtyř Češek dávají v posteli přednost uspokojení partnera před vlastním.

Sex a manželství

Když nechcete, aby se váš sexuální kontakt s partnerem postupně omezil jen na polibek před spaním, měli byste dříve nebo později prolomit bariéru mlčení. Napadlo vás vůbec uvažovat o tom, co si o vašem sexuálním životě myslí váš partner? Že nemáte odvahu se zeptat? Tak se mu při milování podívejte do očí...

Tatáž milostná předehra, stejné pozice, gesta? Cíl je jasný: lepší sex.

Dříve než se k něčemu odhodláte, dopřejte si půst po dobu dvou nebo tří týdnů. Že to nevydržíte? Pak to s vaším sexem není tak špatné...

Lepší sex?

Během sexuální abstinence si snažte uvědomit, co na vás nejvíce působí, co ve vás vyvolává sexuální žádostivost. Dobrý sex vyžaduje podle odborníků zkušenou erotickou komunikaci. Popište svá přání jinými slovy a detailně partnerovi nebo partnerce vyprávějte o místech, kde chcete, aby se vás dotýkal. Možná si na podobný rozhovor budete muset zvyknout, ale až překonáte rozpaky, uvidíte, že to výrazně stupňuje rozkoš.

Už tě cítím...

Říká se, že když žena muže chce, muž to ucítí. Potní žlázy totiž začnou produkovat pachové látky, feromony. Typickou zvláštní vůni, která sílí ve vrcholných obdobích hormonální aktivity (tedy v čase nejpříhodnějším k oplodnění), mají také sekrety poševní sliznice.

Pachová magie působí i na ženy. Když se muž usadí na židli a dá  ruce v týl, podvědomě vás vystavuje působení pachových látek (lidský sexuální feromon) ze svých žláz.

Výsledky studie amerických vědců tvrdí, že hormony ve spermatu, které se dostávají cévami ve stěnách pochvy do krve, působí v mozku jako opiáty.

Prolomte stud

Nikdo nemá rád, když musí pokaždé udělat první krok. Proto platí pravidlo: jednou já a jednou ty.

Nejúčinnějším afrodiziakem je samotný sex. Čím častěji se milujete, tím více hormonů slasti vaše tělo produkuje.

Ženy mají rády sex večer. Možná proto, že jim vyhovuje sex potmě. Mužům však vyhovuje osmá hodina ranní, protože v tuto dobu mají o dvacet procent vyšší hladinu testosteronu než jindy během dne.

Máte rádi orální sex ? Pak už jste určitě přišli na to, že se při známé poloze 69 ani jeden z partnerů nedokáže pořádně uvolnit. Proto je ideální se prostřídat. Je lepší, když bude první na řadě žena. Při laskání jazykem totiž ženy téměř vždy dosáhnou orgasmu.

Křivka ženské vzrušivosti je jiná než u mužů. U ní stoupá vášeň pomalu a u něj prudce. Pokud váš partner zrovna „nemůže", neberte to osobně. Nejste pro něj méně atraktivní, může být unavený nebo vystresovaný z práce.

Na sexuální fantazie o tom, že si do ložnice přizvete třetí osobu, raději rychle zapomeňte. Ve skutečnosti totiž jen málokdo snese pohled na to, jak si jiný partner bere to, co dosud patřilo jen původnímu „majiteli"... Pokud vás přesto tajné sny neopouštějí, nainstalujte si do ložnice zrcadlo. Pak se vám bude opravdu zdát, že je vás v ložnici více.

Hříčkou hormonů

Pokud jde o působení hormonů při sexu, muži a ženy se moc neliší.

Ženské tělo produkuje při vzrušení pohlavní hormony s blahodárným účinkem na psychiku a celý organismus.

Estrogeny odpovídají za rozvoj druhotných pohlavních znaků, za stav děložní sliznice a pochvy, podporují tvorbu kostní hmoty, díky nim je pokožka pružná a vláčná. Mají zásadní vliv na změny našich nálad.

Pokud vás přepadne neovladatelná touha, může za to mužský hormon testosteron. Ten si hravě poradí s apatií, bezdůvodným smutkem a změní vás ve výkonnou a vynalézavou bytost.

Mužskou psychiku příznivě ovlivňují také endorfiny a DHEA.

DHEA neboli dehydroepiandrosteron by se mohl nazývat Živá voda libida  a potence. Tento hormon se vyplavuje při milování , představuje polotovar pro syntézu mužských i ženských pohlavních hormonů. Jeho chemická struktura nápadně připomíná anabolika, kterými si už zničilo zdraví mnoho sportovců.

Vědci tomuto hormonu připisují úžasné účinky: proti rakovině, srdečním chorobám, osteoporóze.

Oxytocin se uvolňuje v okamžiku orgasmu, má výrazně uklidňující účinek. Je důvodem, proč se nás po milování zmocňuje ospalá nálada. Takže, dámy, žádné výčitky, pokud váš partner usne, jako by se nic nestalo...

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.