Kód pojišťovny

Běh na dlouhou trať

Ilustrační obrázek

Máte pocit, že marně bojujete s lupy? Nezabírají-li osvědčeně recepty, šampony, pak je na čase navštívit kožního lékaře. Lupy totiž nepředstavují jen kosmetický problém, kdy vám „sněží na límec", ale jde o zdravotní problém.

Většinu lidí trápí lupy hlavně v zimě. Mohou za to velké rozdíly mezi venkovní a vnitřní teplotou, suchý vzduch a nedostatečný přísun tekutin. V létě tvorbě lupů nahrává zvýšené pocení.

Proč se objevují

Přesná příčina lupů dlouho nebyla známa. Někteří lékaři se domnívají, že je způsobuje nadměrná či nedostatečná produkce tuku mazovými žlázami hlavy.
Lupy jsou drobné šupinky, které vznikají při odlupování odumřelé pokožky hlavy.

Podle odborníků je příčinou jejich vzniku jednak už zmíněná porucha funkce mazových žláz, zapříčiněná oslabením imunitního systému a také kvasinková infekce, která má tak usnadněnou cestu ztrpčovat život postiženým jedincům.

Kvasinky Pityrosporum ovale totiž milují tuk, a tak se usazují v místech nadměrné produkce tuku mazovými žlázami.

Nejčastěji nám lupy „zdobí" hlavu. Mohou se ale objevit i v obličeji, například v obočí, za ušima či pod pažemi. Lidem s velmi suchou pokožkou se tvoří suché bílé lupy, které ve velkém padají na oblečení. Pokud je pokožka velmi mastná, lupy jsou nažloutlé, mastné a z pokožky se těžko odlupují.

V nejhorších případech vás mohou lupy připravit i o pár vlasů. Lupy totiž utlačují vlasové kořínky a ty pak odumírají.

Terapeuti se domnívají, že lupy mohou indikovat jed v systému anebo nedostatky ve výživě a nevyváženost minerálů nebo stopových prvků. Doporučují proto stravu obsahující hodně čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a pšeničných klíčků, rostlinné oleje a jídla bohatá na bílkoviny. Je třeba vyřadit cukr, potraviny obsahující škrob, alkohol a tučná nebo silně kořeněná jídla.

Boj začíná

Pokud se chcete lupů definitivně zbavit, musíte zjistit jejich příčinu. Někdy ale ani nejdůslednější lékař neodhalí, co za tvorbou lupů vězí. Zvýšená produkce kožního mazu může být důsledkem hormonálních změn nebo poruch látkové výměny. A také chronického zánětu v těla, například v dýchacích dutinách, střevech nebo ve vejcovodech. Kvasinky se mohou přemnožit i v důsledku nevhodně zvolené kosmetiky.

Na lupy platí speciální vlasová kosmetika, je nutné ji však používat s rozvahou a ne dlouhodobě. Léčebné šampony mohou pomoci hlavně v době, kdy je zánět mírnější. Levné výrobky nemají skoro žádný efekt. Obsahují totiž málo účinných látek Dobré šampony něco stojí a najdete je v lékárnách. Pokud šampon používáte déle než tři týdny a výsledek se nedostaví, je nutné poohlédnout se po jiném.

Lékař pravděpodobně doporučí umývat vlasy pouze jednou nebo dvakrát týdně jemným detergentním šamponem. Také vám doporučí neužívat ostré barvy na vlasy a parfémované vlasové krémy, stejně jako brilantiny a jiné vlasové přípravky.

Jestliže se stav stále nelepší a lupy i přes vaši neutuchávající snahu zbavit se jich přesto tvrdošíjně zůstávají, a možná si dokonce i libují ve vašich vlasech, případně máte-li pocit, že spíše dochází ke zhoršení vašich potíží a lupů přibývá, problém v žádném případě nepodceňujte a neoddalujte návštěvu svého kožního lékaře. Může totiž jít nikoli o lupy, ale například o počínající seboroický ekzém. Lékař může také předepsat protizánětlivé přípravky s obsahem kortikoidů, například ve formě mléka. Kortikoidy jsou látky podobné hormonům, které působí proti zánětům. Kromě nich se osvědčují i šampony s obsahem dehtu.

I když se lupy ztratí, po čase se mohou objevit znovu.

Co lupy povzbuzuje

  • Nadměrné dráždění pokožky hlavy tvrdými kartáči a hřebeny. Češete se několikrát denně? Chyba! Časté česání je totiž jednou z příčin, proč se tvoří lupy. Pokožka ve vlasech se při něm mastí a to je ideální pro vznik šupinek.
  • Používání agresivních vysušujících šamponů.
  • Příliš horký vzduch při sušení vlasů a kulma.

Příroda pomáhá

Doporučuje se přírodní bílý jogurt jako kondicionér. Vlasy se nejprve omyjí a opláchnou, pak jogurt vetřete do pokožky hlavy a necháte působit patnáct minut, pak vlasy důkladně opláchněte a vlasy omyjte s minimálním množstvím šamponu.

Vhodné je taktéž mytí hlavy jemným šamponem s přídavkem oleje z čajovníku (15 kapek na 25 ml šamponu), vhodné opakovat jednou za čtyři dny.

K masáži pokožky hlavy po umytí použijte nálev rozmarýny lékařské či levandule, nebo několik kapek esencí těchto bylin, které vetřete do kůže.

Zábal z aloe vera uklidní a zvlhčí pokožku hlavy: rozmixujte asi 100 g oloupaných listů aloe vera a do vzniklé kašičky přidejte 1 lžičku včelího medu a 2 lžičky olivového oleje. Dobře promíchejte a směs naneste na pokožku hlavy. Vlasy zabalte do ručníku namočeného do teplejší vody (vyždímejte přebytečnou vodu) a nechte v klidu působit asi 20 minut. Vlasy pak důkladně umyjte jemným šamponem a několikrát propláchněte. Opakujte 1x týdně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.