Kód pojišťovny

Kolik stojí věčné mládí?

Ilustrační obrázek

Proces stárnutí začíná mnohem dříve, než zpozorujeme první vrásku. Bývá to kolem dvacátého pátého roku. Buňky ztrácejí na elasticitě, pokožka už nemá mladistvý vzhled, vypadá šedě a povadle.

V období mezi 18. a 20. rokem se v pleti přestává tvořit kolagen, takže začíná stárnout. Proto by ženy už po 20. roce měly myslet na prevenci. Ztráta elasticity souvisí s poklesem podílu nenasycených mastných kyselin v kůži, především kyseliny linolové, která mino jiné umožňuje hydrataci. Navíc má suchá kůže sklony svědit a špatně se hojí.

Zvyk je železná košile

Říká se, že naučíte-li se pečlivě dodržovat zásady správné péče o pleť, budete vždy vypadat o pět let mladší. Po pětadvacátém roce by žena neměla vynechat ani jediný den. Při každém ošetření obličeje bychom si měly počínat velmi opatrně a jemně, protože nešetrné drhnutí zejména v oblasti kolem očí, je přímou cestou k vráskám.

Kromě pravidelné  péče o pleť mají výrazný omlazovací účinek některé miniinvazivní metody - tedy metody omlazení pleti bez radikálního zásahu plastického chirurga. Jsou časově nenáročné, finančně dostupné a jejich efekt je okamžitý. Nevýhodou je však jejich časová omezenost.

Dnes už není návštěva „pracoviště krásy" výsadou lidí ze showbyznysu nebo lidí pohybujících se v nejvyšší příjmové skupině. Nejvíce tyto služby vyhledávají zájemci ze středních vrstev. Často dostanou ošetření u korektivních dermatologů jako dárek k Vánocům či životnímu jubileu.

Zázračný jed

Botulotoxin (dříve známý jako klobásový jed) je látka, která uvolňuje křeče svalů. Botulotoxinové injekce slouží k odstranění a prevenci mimických vrásek. Jsou ideální při výskytu vějířků kolem očí a k odstranění hlubokých vrásek mezi obočím a na čele.

Lékař aplikuje látku několika jemnými vpichy pomocí co nejtenčích jehliček do problémové části obličeje. Zde přeruší nervosvalové spojení a zabrání mimickému svalu ve smršťování, které je hlavní příčinou tvorby vrásek.

U nás se nejčastěji používá látka Dysport s obsahem botulotoxinu, která nejen vyhlazuje obličej, ale v oblasti podpaží, dlaní a chodidel také zabraňuje nadměrnému pocení. Vpichy mikrojehlami nejsou téměř cítit, oblast lze ještě před aplikací znecitlivit krémem. Aplikace trvá asi deset až patnáct minut.

Botulotoxin se doporučuje ženám (i mužům) do 45 (někdy do 50 let), kdy lze slíbit zlepšení až o 70 %. U starších klientů do 60 let je to zhruba o 30 procent, protože vrásky jsou už většinou hlubší. Efekt botulotoxinu se dostavuje do sedmi dnů a zlepšení je vidět 4 až 6 měsíců. Poté je třeba zákrok opakovat. Příjemné je, že opakování prodlužuje výsledný efekt, protože klient se odnaučí zapojovat problematické svaly.

Kolik zaplatíme? Celé čelo 3500-6000 Kč, oblast kolem očí 3000 až 4000, celý obličej od 9000.

Rejuvenace = omlazení

Této metody se používá u ochablé a vrásčité pleti. U mladých lidí slouží k odstranění jizviček po akné. Někdy se jí také říká studená žehlička nebo žehlení vrásek. Jedná se o typ světelné energie, která zajišťuje intenzivní pulzní světlo. Nejde tedy o laser. Světlo prochází svrchní vrstvou kůže, aniž by ji poškodilo, a proniká do podkožního vaziva. Tam působí na buňky, aby se regenerovaly a vytvářely kolagenová vlákna. Po sérii sezení je pokožka napjatá a vrásky vyhlazené.

Kolagen

Kolagen byl předchůdcem kyseliny hyaluronové. Stejně jako ona slouží jako výplň vrásek. Aplikuje se injekčně do kůže, čímž vyplní vrásky a jizvičky. Vrásky se díky kolagenové výplni srovnají s okolní kůží. Mimika obličeje se nemění. Nevýhodou je nutnost předem provádět test snášenlivosti, aby se vyloučily případné alergie. Čtyři týdny před aplikací musíte podstoupit kolagenový test.

Kolagenové výplně udrží hladkou pleť 4 až 9 měsíců. Ideální jsou v kombinaci s botulotoxinem. Cena za kolagenovou výplň je od 7000, k tomu je třeba ještě připočítat 1500 za test snášenlivosti.

Všemocné lasery

Pomocí různých druhů laseru se odstraňují popraskané cévky, metličky a stařecké skvrny kdekoli na těle. Paprsek laseru zastavuje rozšířené cévky do velikosti 1.4 mm nebo rozstřeluje pigmentové skvrny na menší částečky, které se volně odplaví. Metoda není příliš bolestivá, ale je nepříjemná. Ne vždy se podaří vše odstranit při prvním ošetření. Po šesti až osmi týdnech můžete podstoupit další zákrok. Nejvhodnějším obdobím je podzim a zima.

Po odstranění žilek a cévek se vytvoří jemný strup, jenž se během 4 až 8 dní zahojí. Čtrnáct dní byste neměla ošetřené místo namáčet a tři měsíce po zákroku se musíte chránit před sluncem.

  • APL (Acumulated Pulsed Light) - akumulované pulsní světlo vyvine energii, která se udržuje po delší dobu v potřebné hladině. Indikace jsou podobné jako u IPL, účinky údajně výraznější a trvalejší. Pigmentace se dá odstranit za jedno sezení, pro omlazení (rejuvenaci) je zapotřebí proceduru zopakovat. Cena 500 až 6000 za jednu aplikaci.
  • CPL (Controlled Pulsed Light) - novalight je novinka využívající jiný charakter světelné enrergie než je laser. Působnost je ale stejná jako u předcházejících technik, podobná je i cenová hladina.
  • LPG - jedná se o speciální přístrojovou masáž kombinovanou s laserem, používá se na tělo, ruce i nohy jako zbraň proti celulitidě i jako lymfatická drenáž. Aby procedura byla účinná, je zapotřebí absolvovat minimálně osm návštěv (od 1000 za jednu návštěvu).
  • Pod názvem smoothbeam se skrývá laser, který umožňuje, aby si zákazník zvolil intenzitu ošetření, to znamená tempo léčby. Paprsek laseru stimuluje buňky v podkoží, které pak vytvářejí nová kolagenová vlákna. Kůže je po ošetření pevnější a pružnější. Systém chlazení laseru navíc minimalizuje poškození povrchu pokožky. Proceduru musíte opakovat třikrát po dvou týdnech. Celá kúra se provádí jednou až dvakrát ročně.

Podvažte vrásky

Aptos je liftingová procedura, která umožní bez skalpelu vytažení a vyhlazení kůže v oblasti obličeje a krku. V lokálním umrtvení se používají speciální jehličky o průměru 1,2 mm a Aptos nitě, což jsou speciální vlákna, která mají protisměrné kličky. Ty se při protažen podkožím zachytí o tkáň a celá nit tak drží vybranou partii v požadované poloze. Nitě jsou z materiálu, který se již léta používá v plastické chirurgii. Nevyvolává alergie,tělo ho dobře snáší. Ambulantní třicetiminutový zákrok nezanechává jizvy. Cena 12 až 30000.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.