Kód pojišťovny

Děti a slunce

Ilustrační obrázek

Dětská pokožka je mimořádně citlivá na sluneční paprsky a tato citlivost se snižuje až s věkem. Není proto výjimkou, že se právě děti, kterým odpočinek ve stínu nic neříká, velmi často spálí.

Malé děti nevystavujte slunci

Velmi mladá kůže je mnohem tenčí než kůže dospělých a neobsahuje tolik pigmentu melaninu, který se teprve postupně vytváří. Děti do jednoho roku by se neměly opalovat vůbec. U tak malých dětí ještě úplně nefunguje přirozená ochrana proti ultrafialovému záření. Ta se zvyšuje postupně až do patnáctého roku dítěte. Děti do dvou let věku je nutné chránit oděvem a vyvarovat se polednímu slunci.

Chraňte své děti

Množství a závažnost spálené dětské kůže v dětském věku rozhoduje a pozdějším stupni rizika onemocnění na rakovinu kůže. Odborné prameny uvádějí, že do 10 let věku se dítěti dostane až 50% slunečního záření z celkové životní expozice.

Pokožka dítěte musí být vždy ošetřena ochrannými prostředky, vždy používejte opalovací prostředky s vysokým  ochranným faktorem určené pro děti, minimálně s SPF 20 (v našich klimatických podmínkách, pro lepší ochranu se doporučují prostředky s SPF 40). Při nákupu opalovacích přípravků vybírejte voděodolné, odolávají nejen vodě, ale i pocení. Ochrana oděvem by se měla řídit pravidlem 3 K - klobouk, košile, kalhoty.

Světlé oblečení snáze propouští UV paprsky, tmavá barva však může zvyšovat nebezpečí přehřátí organismu. Tenkých světlých triček se však nemusíte zříkat, stačí jen, když dítě natřete ochranným prostředkem na opalování i pod oblečení. Na pláž si s sebou vezměte i opalovací přípravky na rty i vlasy a nezapomeňte na sluneční brýle.

Pozor na vodu

Opalovací prostředek nanášíme na tělo ještě dříve, než se vypravíme k vodě. Sluneční paprsky navíc proniknou i pod vodní hladinu, proto používáme voděodolné přípravky. Důležité je nanášet krém či mléko opakovaně zejména u dětí, které je někdy těžko dostat z vody ven. Čas mezi 12. a 15. hodinou je lepší strávit ve stínu. Po slunění sebe i děti osprchujte a ošetřete přípravkem po opalování.

Pokud by se dítě spálilo, musí další dny pobývat ve stínu. Při nevolnosti, zvracení, teplotě. bolestech hlavy neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. Mohlo by jít dokonce o úpal nebo úžeh.Dítě postižené úpalem nebo úžehem by mělo být v chladné místnosti, pomalinku mu podávejte studenou vodu, pomoci mohou i studené zábaly. Nezapomeňte doplňovat tekutiny. Voda, kterou tělu vrátíme, pomůže naší pleti k rychlejší regeneraci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.