Kód pojišťovny

Letní osvěžení

Ilustrační obrázek

Melouny většinou lidé pokládají za ovoce, přesto je u nás řadíme  mezi plodovou zeleninu. Patří do čeledi tykvovitých podobně jako okurky nebo tykve. Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny: vodní a cukrové.

U nás je oblíbený meloun vodní (pochází z Afriky), který obsahuje velké množství tzv. organické vody (až 91%), kterou jsou hojně prostoupeny tkáně jeho plodů. Vodní melouny dosahují někdy váhy až 15 kilogramů, ale nejkvalitnější a nejchutnější bývají podle odborníků plody o váze kolem dvou kil. Melouny prý pěstovali už před čtyřmi tisíci let Peršané. Z východní Indie se pak dostaly přes Itálii do Evropy

Meloun nezahání jen žízeň

Hlavní součástí melounů je voda a cukr (převážně fruktóza, cukrové melouny sacharóza). Melouny jsou relativně nízkokalorickou potravinou - v závislosti na odrůdě a zralosti obsahují od 15 do 30 kcal/100g. Jsou tak vhodné jako doplněk redukční diety. Z blahodárných organických kyselin obsahují melouny kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

Tyto plody v sobě skrývají přinejmenším stejné množství železa jako třeba cibule nebo ředkvička. Pokud jde o minerály, vyniká meloun i velkým množstvím vápníku - prospívá tak kostem, zubům a nehtům. Vodní melouny obsahují vitamin C, cukrové melouny C, B1, B2 a provitamin A.

Proč jíst melouny

  • Melouny posilují a čistí organismus, mají uklidňující účinek, stimulují krevní oběh a podle některých odborníků mají i jisté protisklerotické a antirevmatické účinky.
  • Jemná vláknina melounu posiluje peristaltiku střev, má mírný projímavý účinek a působí proti zácpě. Vláknina v melounech také způsobuje, že se nadbytečný cholesterol z těla rychleji vyloučí.
  • Normalizují hladinu vody a solí v těle. Meloun vodní má močopudné účinky a působí blahodárně na pročištění organismu.
  • Vitamin C, beta-karoten a organické kyseliny působí jako antioxidanty, které se podílejí na ochraně organismu proti rakovině a srdečně-cévním chorobám.

Umíte koupit ten pravý?

Nejchutnější melouny koupíme v červenci nebo srpnu. Povrch vodního melounu má zelenou barvu, podle odrůdy je buď tmavozelený, nebo mramorovaný. Dužina bývá růžová až sytě červená, existují i druhy se žlutou.

Na meloun nejprve poklepeme prsty. Lehce dutý zvuk napovídá, že by meloun mohl být správně zralý, velmi dutý zvuk říká, že by mohl být přezrálý.  Dále meloun stlačíme mezi dlaněmi. Dobře zralý meloun vydává vrzavé zvuky. Celý meloun vydrží doma celé týdny, ale během této doby stále zraje a jeho chuťové vlastnosti se postupně zhoršují.

Zkuste „žlutý" meloun

Domovem cukrového melounu je Malá a Střední Asie. Muslimové jej považují za rajské ovoce a v Evropě je meloun cukrový znám již od středověku.

U nás nejčastěji koupíte cukrový meloun žlutý. Je oválný, má žlutou hladkou slupku a sladkou dužinu ve světlé žluto-zelené barvě.Pro cukrové melouny platí, že když jsou dobře vyzrálé, výrazně voní. Na rozdíl od vodních se semena cukrových plodů soustřeďují ve středu plodu, takže se dají jednoduše odstranit. Tyto melouny se často přidávají do ovocných a zeleninových salátů.

Dopřejte si pokušení v různých úpravách

Na Blízkém východě podávají melouny k masu nebo rybě a Italové jsou známí tím, že milují melouny marinované.

Chcete-li se vyhnout žaludečním potížím, nepijte hned na meloun chlazené nápoje, zejména alkohol. Když se melounů přejíte, lehce můžete dostat žaludeční koliku. Dávejte si pozor na zakysané výrobky, mléko a vajíčka, se kterými se meloun „nesnese".

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.