Kód pojišťovny

Bolesti v zádech

Ilustrační obrázek

Bolesti zad zná téměř každý z nás.  Především dlouhodobé sezení v zaměstnání se zády ohnutými nad pracovními stoly ( což se týká studentů, administrativních pracovníků, úředníků atd.), ale také i pohodlné vysedávání u televize nebo nad knihou jsou pro páteř téměř trestem . Připočteme -li k tomu ještě spoustu času stráveného u počítače a málo pohybu, není se čemu divit, že pak začne naše páteř reagovat bolestí. Jak tedy čelit těmto neblahým důsledkům?

Cvičit, ale netýrat tělo

Naše páteř potřebuje jednoznačně pohyb, ale ne ledajaký. Mělo by se jednat o cílené rehabilitační cvičení, které vykompenzuje naše jednostranné zatížení. Velmi důležité je hlavně srovnání pánevní oblasti a pak bychom měli procvičit zkrácené svaly a šlachy (oblast lýtek, zadní stranu stehen, ohybače kyčelních kloubů, beder a prsního svalstva, šíjové svaly a trapézové svaly). Zdá se vám to složité? Správnou metodiku cvičení se lze naučit na rehabilitačních nebo rekondičních cvičeních, kde můžeme cvičit pod dohledem kvalifikovaných odborníků. Na „údržbu" naší páteře je minimum deset minut denně a to je určitě doba, kterou si může vyhradit každý z nás.

Ochablé svaly je třeba posilovat

Chceme - li mít zdravou páteř, musíme se držet pravidlem, že naše zkrácené svaly musíme potahovat a naopak ty ochablé posilovat. Především posilovat musíme oblast břicha, která je důležité pro stabilitu bederní oblasti zad a také dolních končetin, hýžďové a zádové svaly, dolní fixátory lopatek a svalstvo horních končetin. Posilovat a aktivovat je třeba všechny svaly, které mají vztah ke klenbě nohy ( přední a zadní sval holenní, svalstvo uložené v plosce nohy,  dlouhý sval lýtkový, který přispívá i k udržení příčné klenby nožní).  Kromě cvičení bychom také měli dbát na hygienu nohou a vybírat si správnou obuv a využívat pedikuru. Nesmíme zapomenout také na dobrou funkci všech dýchacích svalů a aktivovat je pomocí dechové gymnastiky.

Vnitřní orgány

Naše vnitřní orgány si také zaslouží naši péči. Mnohdy právě bolesti zad bývají odezvou na problém některého z vnitřních orgánů. Při svalové nečinnosti a nedostatečném dýchání ztrácejí vnitřní orgány biologické impulsy. Kromě domácího cvičení bychom se v rámci svých možností měli věnovat jízdě na kole, lyžích, plavání nebo alespoň procházkám. Jednoduše řečeno je nutné kompenzovat sedavý a jednostranný  způsob života přiměřeným pohybem.

Duševní vypětí

V dnešní době přibývá zaměstnání, kdy jsou kladeny zvýšené nároky na nervovou soustavu a přitom je nadměrně zatížena psychika. Je známo, že tělesné zdraví a psychika jsou velmi úzce spjaty. Pro naši páteř to platí zcela stoprocentně. Rovná páteř je také psychická záležitost a ke správnému vývinu svalů přispívá dokonce i pohlazení. Důkazem toho jsou masáže dětí, kdy lze doteky a hlazením přispět ke správnému vývinu svalstva a ještě tím prohloubíme citový vztah rodiče a dítěte. Je prokázáno, že pokud jsme v pohodě a v klidu máme daleko lepší držení těla než tomu je při duševním vypětí a ve stresu.

Sebevědomí

Jasným ukazatelem toho, jak psychika ovlivňuje držení těla, je míra našeho sebevědomí a sebehodnocení.  Někteří lidé a hlavně děti nechodí rovně, protože si nedůvěřují a děti tak protestují proti rodičům, kteří jim jejich špatné držení neustále připomínají. Také člověk, který je dlouhodobě vystaven psychickému vypětí nebo citové bolesti, trpí bolestmi v zádech daleko častěji. Sebe i své děti bychom měli naučit správnému sezení, abychom se vyvarovali předsunutému držení hlavy. Toto strnulé držení vyvolává často i prudké bolesti hlavy.

Úprava pracovní plochy

Jelikož v práci trávíme většinu času, je nutné přizpůsobit naše pracovní podmínky také našemu zdraví! Není žádnou novinkou, že je třeba mít správnou výšku pracovní ho stolu a židle. Dále se můžeme vybavit dalšími pomůckami jakými jsou např. polštáře se vzduchovou bublinou, na nichž musíme vyrovnávat polohu těla, protože polštář reaguje na změnu těžiště. Ten kdo je menší postavy by měl mít podložené nohy, páteř je tak stabilizovanější. Při sezení je nutné mít opěrku zad v bederní oblasti a ne v hrudní, protože tam se mají aktivovat zádové svaly a držet páteř zpříma. Nutná je také správná míra osvětlení a dobře vyvětraný vzduch v kanceláři bez kouře z cigaret.

Vizualizace

Jsou však situace, kdy cvičit nemůžeme i kdybychom chtěli. Např. po operacích, kdy je pacient imobilizován na lůžku odborníci přes pohyb doporučují cvičit alespoň v představě ( vizualizace). Zdá se vám to nemožné? Jelikož do svalů vedou nervy ( motorické a senzitivní a ty, které udržují svaly ve funkčním stavu, můžeme cvičením v představě tyto nervy „posilovat". Léčba pacienta tak probíhá daleko rychleji a úspěšněji, než tomu je u pasivního ležení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.